Home Sieci handlowe W Carrefour nie kupisz już jaj od kur z chowu klatkowego pod marką własną

W Carrefour nie kupisz już jaj od kur z chowu klatkowego pod marką własną

przez admin

Carrefour Polska skutecznie realizuje swoje zobowiązanie dotyczące wycofania ze sprzedaży jajek od kur z chowu klatkowego. Sieć całkowicie zaprzestała sprzedaży, tak zwanych jaj „trójek” w ofercie marki własnej. Działanie to jest kolejną z konkretnych inicjatyw strategii transformacji żywieniowej oraz programu Act For Food realizowanych przez Carrefour na polskim rynku.

Decyzja Grupy Carrefour o wycofaniu ze sprzedaży jaj od kur z chowu klatkowego wynika z troski o dobrostan zwierząt. W ramach zobowiązania w tym obszarze, Carrefour Polska wyznaczył sobie dwa cele:

  1. usunięcie wszystkich jajek od kur z chowu klatkowego sprzedawanych pod marką własną ze swoich sklepów do roku 2020,
  2. usunięcie wszystkich jajek od kur z chowu klatkowego ze swoich sklepów do roku 2025.

Pierwszą część zobowiązania, sieci już udało się jej zrealizować. Jaja „trójki” sprzedawane pod marką Carrefour zostały całkowicie usunięte ze sprzedaży we wszystkich sklepach sieci w kraju.

Naszą ambicją jako firmy jest bycie liderem transformacji żywieniowej. Dlatego wprowadzanie pozytywnych zmian zaczęliśmy od siebie. W ramach naszego zobowiązania dotyczącego wycofania jaj od kur z chowu klatkowego już w pełni zrezygnowaliśmy z tych produktów w naszej marce własnej  – mówi Barbara Kowalska, Dyrektor ds. Jakości i Zrównoważonego Rozwoju Carrefour Polska. – Co ważne, jaja „trójki” pod marką Carrefour zniknęły z półek wszystkich formatów naszych sklepów, zarówno super-, hipermarketów, sklepów osiedlowych, jak i z oferty naszego internetowego sklepu spożywczego – dodaje Barbara Kowalska.

W ramach optymalizacji oferty, która jest elementem realizacji strategii transformacji żywieniowej, Carrefour, obok wycofania części asortymentu jaj sprzedawnych pod marką własną, stale zwiększa swoją ofertę jaj z chowu ekologicznego Carrefour BIO.

Celem Carrefour jest zostać światowym liderem w zakresie zmiany nawyków żywienia dla wszystkich, poprzez realizację strategii transformacji żywieniowej. W odpowiedzi na globalne wyzwania takie jak poszanowanie środowiska naturalnego czy pochodzenie produktów oraz oczekiwania klientów, wprowadził w ubiegłym roku Act For Food.

To ogólnoświatowy program konkretnych działań, dzięki któremu klienci Carrefour zyskują dostęp do wysokiej jakości produktów w rozsądnych cenach. To inicjatywa, która ma pomagać w dbaniu o zdrowie i wspólną przyszłość, zgodnie z założeniem „gdy jesz lepiej, to żyjesz lepiej”. Do tej pory sieć zaprezentowała jedenaście konkretów, pokazujących zmiany zachodzące w Carrefour między innymi rozwój konceptu „Zdrowa Półka”, wycofanie jajek od kur z chowu klatkowego, więcej produktów wegańskich, czy mniej plastiku.

Powiązane artykuły